Te mau taiòraa : Taramo 91 / Märeto 14, 66-72.

Publié le par Mapuanga terai

Poroì no te mahana piti 26 no mäti 2024

 

 

Te mau taiòraa : Taramo 91 / Märeto 14, 66-72.

 

Poroì : Taramo 91, 1 : « Tei pärahi i raro aè i te täpoì o te Teitei ra, e taòto ia i raro aè i te maru / päruru o te Püaihope ra ».

 

Märeto 14, 72 vh : « E òre e tae i te piti o te âàoaraa moa, e taìtoru ai òe hunaraa ia ù. Ua manaò iho ra o ia i te reira mä te òto. »

 

Te nünaa herehia e te Atua, ia ora na ! Ia haamaitaìhia te Atua i teie färereiraa i to tätou i te piti o te mahana o ta tätou hepetoma vaereà marae, haamanaòraa nä tätou i te maitaì tuätau o te Atua ia tätou.

 

I roto i te parau tei ìritihia mai no roto mai i ta tätou taramo, ei tauturu ia tätou i te faaàma-faahou-raa i to tätou faaroo no te àveià i to tätou oraraa e ta tätou täviniraa, te faaara noa ra ia i te parau no te tahi haapüraa päpü no te taata o te Atua, tei pärahi e tei taòto i raro aè i te täpoì o te Teitei e te maru o te Püaihope, tei faarirohia e te taata taramo ei haapüraa ètaèta e ei pare ora nö na. Te täpura òhipa tumu e mauhia ra e teie tau hohoà no te täpoì e te maru, o te pärururaa i te taata, oia hoì te tuuraa i te taata i te tahi vähi ruruà i mua i te fifi, e o ta te taata taramo e ìte ra i te reira tauturu i ô anaè i te Atua Teitei ra e i ô anaè i te Atua Püaihope ra. E aita o ia e ìte ra i te reira tauturu i roto i te taata, no te mea te ora a te taata, tei tö na noa âpoo ihu te vairaa. Te haamanaò atoà ra te taata taramo nä roto i teie tau parau i terä òhipa i tupu i te tau no te êtotoraa i Àifiti, i te huru o te tahi ânïmara ufa, a faahoro ai te Atua i ta na tamaiti ia Ìteraèra (ish-rä-el) i räpae i te fenua o te tïtïraa. Mai te peu e, o te Teitei to tätou täpoì, e o te Püaihope to tätou maru, nä vai ia e àro mai ia tätou.

 

I roto i te piti o ta tätou taiòraa, o te tahi parau ta te Fatu i parau âfaro atu i nià ia Pëtero : « E òre e tae i te piti o te âàoaraa moa, e taìtoru ai òe hunaraa ia ù. Ua manaò iho ra o ia i te reira mä te òto. » E ia au i terä parau ta te Fatu i ôtuì i nià ia Pëtero, hoê atoà teie o te mau àti i orahia e Ietu i roto i to na oraraa, oia hoì, te parau no to Pëtero hunaraa ia na, e e mea huna päpü. E parau ìtehia teie e tätou. Noa atu rä e parau ìte-maitaì-hia e tätou, mea maitaì e vaiiho ia tätou ia arataìhia e ta tätou parau, a hiò atu ai tätou i muri aè i te haapiiraa o ta tätou e täpeà mai, no te huru òhipa tei ravehia e Pëtero, e te huru o Ietu i mua i te òhipa i ravehia.

 

Te nä ô ra ta tätou ìrava : « E òre e tae i te piti o te âàoaraa moa, e taìtoru ai òe hunaraa ia ù. Ua manaò iho ra o ia i te reira mä te òto ». Ua faahitihia teie parau i nià i te àmuraa mäa höpeà ta te Fatu i faatupu e ta na mau pipi. I taua taime ra, ia hiòhia te manaò o Pëtero, e mea päpü ia. No te mea, i muri noa aè i to te Fatu parauraa i teie parau ia Pëtero, ua pähono atoà o Pëtero nä roto i te parauraa : « Pohe noa atu ä vau, e òre roa vau e huna ia òe ». E aita reà i mäoro, tau hora noa iho ia i muri aè, ua ìtehia to na rarerareraa. Te auraa, aita i roaa ia Pëtero i te täpeà i ta na parau. Nä na ihoä i haafaufaa òre i ta na parau. Te parau rä ta te Fatu i parau, ua ìtehia ia to na tupuraa. 

 

Ia hiò maitaì tätou i te parau a te Fatu, ua rave atoà mai ia i te tahi täpaò, ei haapäpüraa ia Pëtero e, e huna mau o ia i to na Fatu.  Ua rave mai Ietu i te täpaò o te rahu, oia hoì, nä te âàoaraa moa e faaara ia Pëtero i to na hunaraa i to na Fatu. Ia au i te òhipa i tupu, te ìte ra tätou e, ua riro te rahu ei ìte no te òhipa ìno tei ravehia e te taata. Te faaìte noa mai ra te reira ia tätou e, e faaòhipa atoà te Fatu i te rahu, no te tauturu ia na i roto i ta na mau òhipa. Teie te tahi hiòraa nehenehe roa i mua ia tätou. Ua riro te âàoaraa moa ei faaìteraa ia Pëtero, i te tupuraa no te parau ta te Fatu i parau ia na e : « E òre e tae i te piti o te âàoaraa moa, e taìtoru ai òe hunaraa ia ù ». 

 

Ia au i ta te parau e haapii mai ra ia tätou, eita tätou e hape i te parauraa e, ua höroà te Fatu i te räveà i roto i teie taeaè iti, nä roto i te faaararaa ia na i te òhipa o tä na e rave atu. Te fifi noa o Pëtero, te òreraa ia e haapaò i te faaararaa a te Fatu. Eita e òre, ua tiàturi o Pëtero e, mea paari o ia e te päututu maitaì. I roto rä i te òhipa i tupu, te ìte ra ia tätou e, e taata paruparu roa atoà teie taeaè. Aita paha o ia i manaò e, ua riro o ia ei taata tei tötöä i to na Fatu. Te vähi maitaì rä o Pëtero, te ìteraa ia e, ua tötöä maitaì o na i te Fatu, eita e òre no reira o ia i òto ai, i muri aè i te òhipa ìno o tä na i rave. 

 

Te haapiiraa ta tätou e ìte ra i roto i teie parau, teie ia : Eiaha e haafaufaa òre / Eiaha e vahavaha i te parau a te Fatu / Eiaha e faahua àito i mua i te parau a te Fatu / E färii rä e, te vai ra to tätou mau vähi rii paruparu. I mua i teie mau parau, te ìte noa ra tätou i to tätou paruparu, aita atu rä e mea e tià ia tätou ia rave mäoti rä, te faahaèhaaraa ia i mua i te Atua Teitei e i mua i te Atua Püaihope. 

 

Oia ia, âhiri ihoä paì o Pëtero i hoì e noho i raro aè i te täpoì o te Teitei e i raro aè i te maru o te Püaihope, eita ia o ia e âàoahia e te moa, e eita atoà ia o ia e topahia i te parau a to na Fatu, a riro atu ai ei òtoraa nä na. No te taata taramo, aita o ia i hià e aita hoì to na tiàturiraa i âueue rii noa aè, âreà no Pëtero, i te haùti noa a te âàoaraa moa, rarerae roa iho nei te faaroo. Te faaara noa mai ra teie tau taiòraa i te mea e tià ia rave (taata taramo) e te mea o të òre roa e tià ia rave (Pëtero). Terä ihoä rä te òhipa e tupu, ia vaiiho anaè òe e nä te Atua e àveià i te oraraa mai terä i ravehia e te taata taramo, e maitaì hau noa te täviniraa, âreà ia vaiiho òe e nä te manaò taata e àveià i te oraraa mai terä i ravehia e Pëtero, e pätore te täviniraa, e e iri te tävini i nià i te aau o te haapaòraa òre. Ua ìte hoì, aita rä hoì i haapaò.

 

I mua i teie tau taiòraa i ta tätou no teie ahiahi, e piti teie tau hohoà e huru taata e tuuhia mai ra i mua ia tätou. Te vai ra te taata taramo tei ìte i to na faufaa òre e te faufaa òre o ta na täviniraa, ia ätea anaè o ia i te täpoì o te Teitei e i te maru o te Püaihope. Te vai ra hoì teie taeaè iti ia Pëtero tei ìte atoà i to na faufaa òre e te faufaa òre o ta na täviniraa,  ia ätea anaè o ia i to na Fatu. Te auraa, ia ätea anaè te taata i te tauturu a te Atua e ta te Fatu, aita e maitaì e roaa mai.  E faataupupu roa atoà te reira i te parau o te täviniraa. Tei ô to te ènemi tämoemoeraa mai i te taata o te Atua, mai terä e ìtehia ra i roto i te oraraa o te Tamaiti a te Atua, ta tätou e haamanaò ra i to na mau àti i te roaraa o teie hepetoma. E no terä mea e, ua päpü maitaì ia Ietu i te vairaa o to na parau e te täpura òhipa i faauehia e te Atua ia na e rave, te faatupuraa i te parau tià tuätau e te parau mau tuätau a te Atua i te fenua nei, e òre o ia e mätaetae e e òre hoì e töàruàru i mua i te mau haafifiraa a te taata. O te haapiiraa atoà ia ta tätou e täpeà mai, e te èà atoà ia ta tätou e rave, e maitaì ai to tätou tere i te fenua nei. Ia ora na !

 

Raìhani vahine, òrometua

Publié dans Aòraa

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article