Täpati no te Tiàfaahouraa 9 no èperera 2023 Ioane 20, 1-9

Publié le par Mapuanga terai

Täpati no te Tiàfaahouraa 9 no èperera 2023

 

 

Taiòraa Ioane 20, 1-9

Irava tumu : 8vh « ìte iho ra o ia, e faaroo atu ra »

 

Ia ora na roa i te aroha e te here fäito òre o te Atua i teie täpati haamanaòraa i te tiàfaahouraa o to tätou Fatu mai te pohe mai.

O te hoê teie o te papa tumu mau o to tätou faaroo i roto i te Etärëtia. No to Ietu faaroo i te Metua, i tià roa ai i te Metua i te faatiàfaahou ia na, ia tupu ta na i ôpua, oia hoì, ia ora te mau taata atoà. Aita e haamanaòraa i te tiàfaahouraa mai te peu eita tätou e haamanaò i te mau òhipa ta Ietu i rave, mai te mau haapiiraa, te faaoraraa i te mau taata, no te maì, tei uruhia e te värua faufau, te mau temeio ta na i rave, e tona iho huru i mua i te taata. No te reira mau tumu i tià ai ia tätou ia faahiti i te parau o tona tiàfaahouraa. Te märamarama ra ia tätou e, aita e tiàfaahouraa mai te peu e, e àpe tätou i te mau èà ta te Fatu i haere mai, e aore ia eita tätou e faaroo ia na.

Te parau i täpeàhia no teie täpati, teie faaìteraa a te Evaneria a Ioane e nä ô ra « ìte iho ra o ia, e faaroo atu ra » (8vh). E parau teie no Ioane, te pipi herehia e Ietu tei horo atu e o Timona i te menema i muri aè i te faaìteraa a Märia i te òhipa o ta na i ìte i roto i te vairaa o te tino pohe o te Fatu. I to na haereraa atu i taua poìpoì ra, ua matara te ùputa o te menema. Ua faataahia te ôfaì e aore e tino faahou tö roto. No Märia, ua haere mai o ia e hiò i te hoê tino pohe, no te faaoti hope i te òhipa e au ia ravehia no na. To na tere, no te haere ia e haapäpü roa i te parau o te pohe o te Fatu i te tatauro, e ta na hoì i ìte i roto i teie âpoo. E tano e parau e, te haereraa i te menema, aita e parau to te tiàfaahouraa i roto i to na feruriraa. E te riro nei te moèraa o te tino o te Fatu, mai te tahi parau tei faatupu i te uiuiraa i roto ia na, e parau maere roa hoì teie i tupu.

O vai tei rave i teie òhipa ? Tei hea roa te tino o Ietu ? E aha te òhipa e rave e haere e ìmi i teie tino pohe. Penei aè, e riro teie menema ei haamanaòraa nä te mau uì i muri.

No to tätou Fatu, eita tätou e haamanaò ia na tei pohe, ta te ôfaì e aore ia te tahi atu mau täpaò haamanaò mai ia tätou. Noa atu te rahi o te here o Märia i to na Fatu, ua faaea noa o ia i nià i terä Fatu tei pohe i te ìno o te taata. No Ioane, tei horo atu i te menema, te riro nei te moèraa o te tino o Ietu ei tumu i haamanaò ai o ia i te mau parau ta te Metia i faahiti na i mua ia rätou. Te parau no to na pohe e to na tiàfaahouraa ia tae i te toru o te ruì. Na te moèraa o te tino, i ìriti ia na te märamarama o te mau parau a Ietu. Eita atoà e òre, i to räua Timona faarooraa i te faaararaa a Märia, ua haamata atoà te uiuiraa i te fä mai i roto ia Ioane. Eere änei, ua tiàfaahou Ietu ia au mai ta na i parau mai ia rätou ?

No reira, ua òhie o ia i te tomo i roto i teie parau âpï. No te haapäpü i to na manaò, ua tiaì o ia ia Pëtero ia tomo na mua i roto i te menema. Ua tiaì o ia i te hiòraa a Petero, to rätou matahiapo. E noaa änei te tahi manaò no roto mai ia na ? e tauturu mai änei Petero i ta na feruriraa ? I mua i te òhipa ta na i ìte teie te mea ta te Evaneria e faaìte ra : « ìte iho ra o ia, e faaroo atu ra ».

E aha rä ta na i ìte i faaroo ai o ia ? e mea päpü i roto i te faaìteraa a Ioane, hoê ä òhipa ta na i ìte, ta Petero hoì e ta Märia atoà. Aita e mea e faataa ra i ta rätou hiòraa i roto i teie menema. Te mea e tano e ui, e aha ta rätou too toru i haere mai e hiò ? I ìmi na Märia i te tino pohe o Ietu, âreà o Petero, ua haere mai ia e hiò i te tanoraa o te mau parau a Märia a feruri atu ai i te auraa o teie tupuraa òhipa. No Ioane, ua haere mai ia e ìmi i te tupuraa o te mau parau a te Fatu no to na tiàfaahouraa. Aore e tino faahou, te mau täpaò noa no to na tuuraahia i roto i te menema tei toe mai. E tano teie mau uiuiraa no tätou atoà i teie mahana. E aha ta tätou i haere mai e hiò ? No Ioane, aita o ia i peàpeà te moèraa te tino o to na Fatu. Ua riro te reira ei tauturu ia na i roto i to na faaroo. Ua tauturu i ta na ìteraa i te tupuraa o te parau a te Atua. Te « ìte » ta te Evaneria e parau nei, eere ia i te ìte i te tahi mea i to na mata.

Mai te mea te « ìte » e òhipa ia na te mata. Ta Ioane « ìteraa » e tuhaa ta te âau i faatupu. Ta te âau hoì i färii, ua tià mau te Fatu, òre noa atu to na mata e ìte i te Fatu i te tiàfaahouraa. Nä te reira huru « ìteraa » i tauturu i to na faaroo i mua i teie òhipa. Te auraa, aita te « ìteraa » a Ioane i faaea noa i nià i te tuhaa a te mata, ua faaòhipa atoà rä o ia i ta to na âau huru « ìteraa » i te mau haapiiraa i noaa ia na mai roto mai i to na Fatu. O te hoê teie o te mau tïtauraa ta te Fatu e tïtau nei i ta na Etärëtia. Te faarooraa, òre noa atu ai i ìte te tupuraa o te mau òhipa. Te faaroo i te Fatu, o te hoê teie horoà na te Atua i te taata. Tei ia tätou te färiiraa i te reira huru horoà, ta tätou te reira òhiparaa i nià ia tätou iho na mua roa. Aita te Atua i tiaì mai i ta tätou mau òhipa maitataì no te horoà mai i te reira ö faufaa rahi no tätou. Ua horoà noa mai o ia mai te tahi taoà horoà i te taata atoà. E tano rä e ui e, no te aha te taata i onoono noa ai i te pätoì i teie ö hoo òre a te Atua, a tiàturi noa ai e noaa ia na te faaroo nä roto i to na iho püai, nä roto i to na àravihi. E inaha i nä reira mai na te mau uì taata e aore e faaroo i noaa. Teie ta tätou parau âpï : « ua tiàfaahou mai te Fatu » ; « ua tiàfaahou mai to tätou Fatu Ietu ». E horoà teie na te Atua, e horoà hoo òre na na i te taata. Na Ietu, to tätou Fatu i hoo faahou mai ia tätou nä roto i to na pohe e to na tiàfaahouraa. Ia haamaitaì mai te Fatu tei faatiàfaahou ia tätou.

 

Tehuiarii a PIFAO Òrometua

Publié dans Aòraa

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article